Onko metsätilan markkinahinta metsätila-arvion metsätaloudellista arviota suurempi?

Kyllä: isomman metsätilan markkinahinta voi olla helposti kymmeniä tuhansia euroja suurempi kuin metsätaloudellinen arvo. Katso myytyjen kohteidemme sivulta toteutuneista kaupoistamme miten paljon markkinahinta on ylittänyt metsätaloudellisen arvon! Hintaero toteutuneiden kauppahintojen ja metsätaloudellisten arvojen välillä voi olla hirmuisen suuri. Miksi?

Siksi, että metsätilamarkkinat ovat olleet muutoksessa viime vuosina, ostajia on tullut paljon lisää ja parhaista metsätiloista kilpaillaan markkinoilla kovasti, minkä lisäksi asiaan liittyy metsätila-arvioteknisiä seikkoja. Pohjois-Suomessa metsätaloudellisen arvon ja markkinahinnan suuri ero johtuu osittain siitä, että metsätila-arvioissa ei hinnoitella hyviinkään kasvatusmetsäkohteisiin odotusarvolisiä, mutta ostajat hinnoittelevat tarjouksensa tuottoarvoperusteisesti huomioiden kasvatusmetsien odotusarvot. Suoraostajia on paljon liikkeellä, mutta metsätilan myyjän tulee aina välttää metsätilan suoramyynti,  koska sillä myyjä tekee helposti kymmenien tuhansien eurojen tappiot itselleen.

Pahimmillaan olemme kuulleet, että myyjä on myynyt metsätilansa suoramyynnillä kymmeniä prosentteja alle metsätaloudellisen arvon tai jopa ilman metsätila-arviota: tällöinkin myyjä maksaa vielä olemattomasta kauppahinnasta verottajalle luovutusvoittoa 30/34 prosentin mukaan. Parhaan mahdollisen markkinahinnan saamisen lisäksi myyjän pitää varmistaa että metsäkiinteistövälittäjä hallitsee myyjän, ostajan, välittäjän ja tila-arvion tekijän vastuut, velvollisuudet sekä oikeudet metsätilakaupassa, jotta metsätilakaupan virheet voidaan välttää.

Metsäkiinteistöt kiinnostavat metsäsijoitusrahastoja, ammattimaisia metsäsijoittajia ja esimerkiksi sijoitusyhteismetsiä paikallisten ostajien lisäksi, jonkan lisäksi isojen metsätilojen ostajien joukossa on myös paljon eri aloilla menestyneitä yrittäjiä, jotka sijoittavat hyvät tuottonäkymät omaaviin metsäkiinteistöihin. Pohjois-Suomen metsämarkkinat  ja sieltä saatavat metsätilat kiinnostavat etelän sijoittajia sen vuoksi, että etelässä metsätilojen kauppahinnat ovat nousseet hyvin korkeiksi.

Metsätilan myyntitietojen tulee olla laadukkaita ja ammattimaisesti tehtyjä, jotta parhaimpaan mahdolliseen metsätilan markkinahintaan päästään. Tämä koskee kaikenkokoisia tiloja.

Ammattilaisena pystymme hallitsemaan kaiken tämän, saamaan kohteet oikealla tavalla myyntiin oikeilla tiedoilla ja keskustelemaan samalla kielellä ammattimaisten metsäsijoittajien ja muiden metsätilan ostajien kanssa.  Meidän työtämme ei tulisikaan ajatella kustannuksena vaan investointina, joka tähän mennessä myydyissä metsätilakaupoissa on maksanut itsensä myyjälle moninkertaisesti takaisin.

Myyjän näkökulmasta kaksi yleisintä virhettä metsätilakaupassa:

1. Myynti ilman metsätila-arviota

2. Suora myynti metsätila-arvion metsätaloudellisella arvolla

Metsätaloudellinen arvo ei ole metsätilan markkinahinta. Metsätila-arvio voi osoittaa 170 000 €:n metsätaloudellista arvoa, mutta markkinahinta ammattimaisella myytynä voi aivan hyvin olla 220 000 €. Katso metsätila-arvion metsätaloudellisen arvon ja markkinahinnan suhteesta toteutuneista kaupoistamme TÄÄLTÄ.

Välityspalkkio ja muut kustannukset sovitaan aina yksityiskohtaisesti välityssopimuksessa. Pääsääntöisesti toimimme seuraavalla välityspalkkion laskentatavalla: Minimipalkkio on 2800 euroa tai ((3,5% x kauppahinta) + 790 €) + otteiden hankintatyö 15 €/kpl. Hinnat sisältävät arvonlisäveroa 24 prosenttia.

Lue alta asiakkaamme kokemus palveluistamme

”Tuomo myi 3 eri metsätilaa, jotka omisti neljä eri kuolinpesää ja teki näihin liittyvät kaikki haastavat edeltävät toimet. Metsätiloista saadut hinnat olivat 30-50 % metsätalousarvioita paremmat ja Tuomon palvelut maksoivat itsensä moninkertaisin takaisin. Tuomon juristin ja metsätalousinsinöörin tutkintojen tuoma osaaminen oli ylivertaista ja palvelu on kokonaisuus, jossa ei ole aukkoja. Lisäksi palvelun hinta oli mielestäni hyvin kohtuullinen ja kaikki hoitui samasta paikasta saman henkilön kanssa keskustellessa. Suosittelen lämpimästi yrityksen palveluita.
- Matti Impiö

Vertaile ilmoituksia

Vertaile